[ Home | Publikationer | Diverse ]


Anna, del 4
© Christer Holm

[ Anna del 1 | Anna del 2 | Anna del 3 ]

 

Skilsmässa

I föregående kapitel sa jag att Anna och Anders lever som vilket par som helst, med allt vad det innebär i vardagens bekymmer och problem. Javisst! Och så skilde dom sig! Skilsmässan var inte helt lätt, då Anna inte ville skiljas. Mamma Anneli förde pedagogiska samtal om människor i Annas närhet som skilt sig och ändå är vänner. 

Julen 2004 bodde Anna alldeles själv i deras halvmöblerad 4:a och var mycket deprimerad, varför mamma Anneli besökte henne varje dag innan hon fick en ny lägenhet i anslutning till samma gruppbostad som tidigare. Efter ca ett år tog Anna av sig vigselringen, vilket man får tolka som ett tecken att hon äntligen accepterat situationen.

 

Vid mina besök låg Anna mest på soffan och deppade.


Ett ansträngt leende. Det var lättare att rynka pannan än att dra på munnen!

Anna deppar. Inte ens köttbullarna på mackan ligger kvar!

 

Jag tänker inte analysera skilsmässan, men vill ändå peka på viktökningen som ett särskilt problem. En viktökning om 10-15 kg på en kortvuxen person är mycket, vilket gör att man blir tjock och tung i huvudet också (egen erfarenhet)! Tjock och tung i tänket resulterar ofta i depression - även om man har Downs Syndrom! Ca 4 mån efter Anders utflyttning, hade Anna minskat 13 kg i vikt.

Mitt intresse för jämställdhetsfrågor gör att jag vågar påstå att det vi kallar för manligt resp kvinnligt beteende inte enbart härrör från miljön – utan det sitter djupt rotat i det genetiska arvet! I kombination med arvet, måste en del uttalanden även tillskrivas den starka egocentriska läggning som både Anna och Anders har:

Anders: Det är synd om mej.
Christer: Ja, men det är synd om Anna också.
Anders: Nää...

Anders: Jag har skaffat ny tjej.
Christer: Anna kanske skaffar ny kille, hon också.
Anders: Nää, hon har ju mej!

Innan skilsmässan verkställdes, levde dom ganska uppgivet i slutet av sitt förhållande men det var alltid ett litet lyft då jag besökte dom på lördagarna.

En dag hade Anders kommit på att Christer rimmar på isterband, varför dom började kalla mig för Christer-Isterband. Anna fick namnet Anna-Pyttipanna, och när jag frågade vad Anders kan rimma på för maträtt, svarade han: Vitlök! Varje gång jag sedan sa Anders-Vitlök skrattade båda mycket hjärtligt.

 

 

Anders Vitlök

Gled isär

Uttrycket "glida isär" kunde tydligt avläsas i Anna och Anders kroppsspråk. 
Tidigare satt dom alltid tillsammans i soffan och efter hand satt Anders allt oftare i fåtöljen!

 

Så fort Anders visade tecken på att vända sig från Anna, eller när han f.ö. mådde dåligt, blev Anna bekymrad och ville hela tiden känna på hans panna - precis på samma sätt som hon känner på spisplattorna om dom är varma. Detta irriterade Anders väldigt mycket, vilket i sin tur bekymrade Anna ännu mer och den negativa spiralen stegrades till ilska hos båda två!

Jag vet inte hur dom löste dessa konflikter när dom var själva, men jag hotade alltid med att gå hem vid dessa tillfällen och då blev det lugn och ro igen.

 

Klicka för bild

Trots att Anna flaggade med div tillbehör, är dekorationen från bröllopstårtan det enda som finns kvar av äktenskapet!

 


Resumé år 2003 - 2007

 

Efter skilsmässan flyttade Anna och Anders till var sin satellitlägenhet inom samma gruppboende. Eftersom Anna var deprimerad ringde hon till Anders varje dag. Anders i sin tur ringde till mig och beklagade att Anna besvärade honom genom att ringa så mycket.

Efter hand börjar Anna sällskapa med Micke, som också har egen lägenhet inom gruppboendet, men dom flyttar inte ihop. Då Anna och Micke träffades mer om helgerna, var det dags för mig att ge Anna lite svängrum. Följaktligen sa jag till henne att hon måste ringa till mig när hon vill att jag skall komma.

Hon ringde aldrig! Senare fick jag veta att mamma Anneli stängt Annas telefon för utgående samtal, då Anna kunde ringa till Anders resp Micke 10-20 gånger/dag. 

0

Klicka för återblick
Frukostarna under våren 2004 har återgått till normala proportioner. Telefon endast för inkommande samtal. Alltid lika roligt att bli fotograferad.

Anna kommenterade telefonavstängningen med: Va´ skönt, nu slipper jag ringa.

 

Micke & Anna 2007 Födelsedag

 

Liksom Anders, visar Micke ett starkt ogillande när Anna och jag tokar oss. D.v.s. när vi tar fram vårt gamla rollspel, och skrattar hjärtligt.

 


 

Ny kompis

Anna har fått en platspappa nr 2, som i sin tur fått ett barnbarn med en bonuskromosom (DS).

Felicia

Mamma Anneli säger att det känns som att börja om på nytt! 

Anna visar stolt upp bilder på sin nyvunna vän.

Anna tillsammans med Felicia 2007.

Anna, som ofta blivit tillrättavisad vid matbordet, säger till Felicia: Nu får du visa att du är vuxen och äta fint!


 

Vid jultid 2007 har Anna bytt lägenhet till en etta i direkt anslutning till gruppbostaden. Hon bestämmer själv om dörren mellan lägenheten och grupputrymmet skall vara låst eller olåst, vilket har stärkt hennes självförtroende.

 

Anna trivs mycket bra på "jobbet" Söderhamns Dagliga Verksamheter (SDV).

Anna med sitt legoarbete och kompisen Lasse.

 

Det finns en fortsättning, men den är väldigt sporadisk - inget jag vill publicera på nätet. Jag kan tänka mig skicka en personlig information om du hör av dig.

 

[ Top | Anna del 1 | Anna del 2 | Anna del 3 ]


© Christer Holm
christer-holm@tele2.se

073 7145048