Maj 2019


 

Här är gänget som åkte till Lettland i maj 2019. Saknas på bilden gör Paula som bor i Stockholm och själv tar sig till Värtahamnen. Vi har genom Bilda fått låna den här fina bussen av Folkungar i Järvsö. Tusen tack för det! Vi lämnar ett Sverige där våren har vänt i dörren och hoppas komma till ett betydligt varmare Lettland.


Christer, Lilian, Gerd, Leif, Anita och Lasse fotograferas av världens bästa tolk:Sandra


Vi har bokat hotell i staden Gulbene och inte som förr i Madona. Därför får vi se en annan del av Lettland och förundras över hur grönt och vackert där är. Här är sommaren redan kommen. Rapsåkrarna formligen lyser i sin gulhet och längs vägarna blommar fruktträden. Jag har utlovat storkar och visst ser vi de vackra fåglarna i sina mäktiga bon. Vi gör ett kort uppehåll, fikar och inhandlar korv, bröd, ketchup och dricka. Naturligtvis ska vi ha vår sedvanliga picknic med barnen när vi kommer fram.
När vi sen eftermiddag på torsdagen anländer till skolan har man som vanligt väntat på oss. En liten mottagningskommitté tar emot och återseendets glädje är stor för oss som varit här tidigare. Skolans rektor Anita Dadske hälsar oss välkomna och för oss genast till ett överfullt kaffebord. Det är redan dukat ute på skolgården. Barnen väntar på oss.

 
 

Vi lämnar över presenter och godis till barnen. Spel-och utomhusleksaker som vi köpt i Sverige. De sätter genast igång och vi försöker så gott det går att förklara reglerna för brännboll.  Jag går runt på utegården och ser att det hänt mycket positivt. Karuseller, gungor, gungbräden och flera andra aktivitetsleksaker pryder nu skolgården. Jag lägger märke till att de större barnen tar väl hand om de små
.

    Efter picknicen får vi pröva på något nytt. Inhyst i en gammal källare med vackert välvt tak, har man byggt ett saltrum. Vi tar av våra skor och vandrar in i detta sagolika rum. Golvet och väggarna är täckta av havssalt. Fem vilstolar står uppställda i en cirkel. Meditativ musik fyller rummet, där frisk salthaltig luft cirkulerar och som man andas in i djupa andetag.  Här vilar vi en lång stund, en härlig upplevelse och alldeles ny för oss.


Sedan är det dags för middag i skolans matsal. Vi gläder oss att matsalen är uppfräschad med nya stolar. Mätta, belåtna och trötta åker vi sedan, efter att ha lämnat Sandra hos sin mamma i Dzelzava, till hotellet i Gulbene, där två nätter kostar ca 800 kronor.
 
Fredag morgon åker vi de tre milen tillbaka till Dzelzava, där vi äter en mastodontfrukost i skolans matsal. Efter frukost gör vi en rundvandring i skolan, besöker slöjdsalen och beundrar barnens alster, tittar in i montessori-rummet och får en trevlig och rolig lektion tillsammans med musikpedagogen Vita. Vi stiftar bekantskap med nya instrument, bland annat en Zvanga, ett slaginstument i metall med ett helt underbart ljud.

 

 

 Så bär det av till den stora samlingssalen.
Det är dags för barnen att visa upp sina färdigheter i sång och dans.


Innan lunchen får vi en frågestund med rektor Anita och på vår fråga om de fortsatt önskar att vi samlar in kläder och skor till barnen svarar hon att behovet kvarstår. Vad det gäller Erasmus-projektet tillsammans med särskolan i Ljusne väntar man på ett godkännande och Anita lovar att meddela oss när det svaret kommer. Så är det dags för lunch. Vi äter samma mat som barnen.
Programmet är späckat som vanligt och efter lunchen reser vi tillsammans med musiklärare Atis först till Dzelzavas bibliotek, där vi beundrar läraren Ligas vackra tavlor.
 

Sedan åker vi till Braki, Rudolfs Blaumanis fädernegård. Blaumanis levde mellan 1863 och 1908 och blev en av de första lettiska författarna som vann internationellt anseende. Tråkigt nog är han inte översatt till svenska! Guiden vid museumet har arbetat här under stor del av sitt liv och är mycket insatt i Blaumanis liv och berättar med inlevelse för oss. Tur att vi har Sandra med som inte får en lugn stund i sitt tolkande. Atis har förstås med en fullspäckad matsäckskorg och vi proppar i oss än en gång.


Tillbaka till skolan blir det buffé (såklart) tillsammans med personalen på skolan. Vi sitter i matsalen och njuter av mat och umgänge. Vita, musikpedagogen, utstrålar energi och glädje och förmår oss svenskar att delta i allsång. På lettiska!


.

Innan vi skiljs får vi välja ett av slöjdalstren. Vi väljer en femarmad ljusstake och ser framför oss hur vi tänder den när vi sedvanligt skriver julkort till barnen. Vi tar adjö och återvänder till vårt hotell i Gulbene. Vi kommer överens om att åka raka vägen till Ventspils i morgon i stället för att mellanlanda i Riga. Den här gången provar vi på att göra hemresan från Ventspils till Nynäshamn. Det kanske vi inte gör om i framtiden. Men den färja vi först tänkt, från Riga till Stockholm, var chartrad och vi hade inget annat val

 


Hand i Hand
PG: 136 94 25 - 2
Tfn; 070 2964666