Utan buss i Lettland år 2003

horizontal rule

 

 

Vi reser från Kapellskär till Paldiski i Estland. Där tar resan slut. Åtminstone för gamle Bildabussens räkning. NÅGON har har tagit med kopior i stället för originalhandlingar. Det går inte. Efter mycket dividerande med tulltjänstemännen beslutar vi oss för att inte ge upp. Vi lämnar bussen och får skjuts in till en liten by, där det ska finnas ett hotell. Det är stängt. Hotellet ägs av ryssar, som har en privat fest just den här kvällen.


Vi sitter fast i tullen i Estland

 Tur att vi har Simon som har sin gitarr med!

Och tur att vi har Simon som har sin mobiltelefon med!

 

Sandra sätter igång operation Rundringning. Hallå! Hallå! Vi är i Estland men vill till Lettland!
Nu blir det full aktivitet på skolan i Dzelzava. Efter flera timmars telefonerande hittar de slutligen en estnisk chaufför från Tallin, som kan hämta oss och köra till gränsen. Det är mitt i natten, som är svart. Vi tränger in oss i den omgjorda vanen. Plyschväggar med mönster av svarta pantrar och röda lampor. Några av oss sitter på trebenta pallar, några i en skinnsoffa längs bak i bussen. Vi är mycket trötta. När vi ska betala är Lasse den ende som har kontanter.  Han sitter på den trebenta pallen och i skenet av taklampan i bussen räknar han sin jättebunt av tjugokronorssedlar och lägger ut erforderlig betalning.

Vi kommer till gränsen, där vi inte ens behöver åka genom tullen utan åker BAKOM tullhuset in i Lettland. Där väntar Ainazi och det nya, fina hotellet. Och en skön natts sömn.

På morgonen, efter frukost blir vi hämtade av personal från skolan och åker mot Dzelzava. Äntligen! Vi stannar på vägen och gungar för att mota bort myggen i sommar. En lettisk tradition.

Man har byggt en ramp i skolan. Nu utgör inte trapporna längre ett hinder för Agnes och Andzejz. Åtminstone inte på nedre våningen.

Vi går "husesyn" och konstaterar att barnens rum på internatavdelningen är i skriande behov av renovering. Men det fattas pengar.

I matsalen ser vi med glädje att "våra" vaxdukar fortfarande kommer till användning.

Nu är det fest! Simon spelar för barnen. 

Vi grillar både korv...

...och marsmallows.

Och bjuds på läckra bakverk.


Och vi leker. Som aldrig förr. Knyter kontakter och roar oss.

En kväll badar vi lettisk bastu på traditionellt vis. Här blir vi piskade med björkris, får gnida in oss med salt och honung och gång på gång svalka av oss i en underbar liten sjö med kallt, friskt vatten.

Det blir ett kärt återseende med bussen, som stått parkerad i hamnen i Paldiski i Estland.

 

Anita Eriksson

Vi som reste: Anita, Sandra, Lasse Pi, Simon, Teta, Gun-Britt, Åke och Ida.

 

horizontal rule

Hand i Hand
BG: 479 - 4988
Tfn: 070 2964666